Blogi

Käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemus­suunnittelu

käyttäjäkokemussuunnittelu.

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on vanha tuttu sanonta, jonka me kaikki olemme joskus kuulleet. Ohjelmistokehityksessä käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnittelu on projektin alkupäässä toteutettava prosessi, jonka tarkoituksena on hahmotella käyttäjille yksinkertainen ja selkeä käyttöliittymä, käyttäjäkokemusta unohtamatta. Toteutettavaan sovellukseen tai tarpeeseen tutustumisen jälkeen sovellus hahmotellaan rautalankamalliin. Tämän jälkeen tuodaan värejä, fontteja sekä muut elementit käyttöliittymäsuunnitelmaan.

Käyttöliittymäsuunnitelma

Tiivistettynä käyttöliittymäsuunnittelu (User Interface Design), tarkoittaa sitä, miltä sovellus näyttää ja käyttäjäkokemussuunnittelu (User Experience Design) tarkoittaa sitä, miten se toimii. Toimiva käyttöliittymäsuunnitelma (UI) ohjaa käyttäjää näkemän ja kuuleman mukaan. Hyvät värikontrastit, hierarkiat ja äänitoiminnot parantavat käyttäjäkokemusta (UX), jotka perustuvat siihen, miten ihminen hahmottaa visuaalisia rakenteita. Nämä liittyvät myös aiemmin julkaistuun blogiimme saavutettavuudesta.

”Suunnittelijan on kysyttävä, miksi joku tekee niin kuin tekee, sen sijaan, että ihmettelee, mitä ihmettä he tekevät.”
(Don Norman 2013.)

Käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnittelu käytännössä

Käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnittelua voidaan ajatella myös tavallissa arkisissa asioissa. Miltä asiat näyttää ja miten ne toimivat. Kaikki keinotekoiset asiat ovat suunniteltuja ja käytännössä voidaan huomata jopa hupaisia ongelmia siinä, miltä asiat näyttää suhteessa siihen onko se käytännöllinen.

Yllä olevassa kuvassa käyttäjäkokemus johdattelee käyttäjää. Käyttöliittymä on alusta, missä käyttäjäkokemusta toteutuu digitaalisella alustalla. Käyttäjäkokemus on osa päivittäisiä toimia, kuten oven avaaminen tai omenan kuoriminen

Digitaalinen maailma muuttuu vauhdilla ja erilaiset trendit ohjaavat myös suunnittelua. Käyttäjistä tulee päivä päivältä teknisempiä ja tottuneempia digitaalisien laitteiden käyttäjiä, joten tämäkin on huomioitava suunnittelijalla. On tärkeää, että suunnittelija ymmärtää käyttäjäkohderyhmän ja toteuttaa käyttöliittymäsuunnittelun käyttäjälähtöisesti trendejä hyödyntämällä.

Suunnittelussa trendit toimivat käytännössä kuin muoti. Jotkut elementit voivat olla yhtenä vuotena trendi. Esimerkiksi erittäin suuret fontit ja seuraavaan vuosikymmeneen suuria fontteja ei nähdä enää missään. Trendit parantavat monesti käyttäjäkokemusta ja hyviä käyttäjäkokemuksia hyödyntämällä kehitetään uutta. Radikaaleja muutoksia ei ole syytä tehdä, koska tällä on negatiivinen vaikutus käyttäjäkokemukseen.

Lähteet: www.humak.fi/blogit/kaikki-keinotekoiset-asiat-ovat-suunniteltuja-ihmistuntemus-ja-kayttoliittymasuunnittelu/

Tutustu palveluihin ja aiempiin projekteihin