Blogi

Etänä läsnä sovelluskehityksessä

Etätyö sovelluskehityksessä on Tecinspirellä arkea. Kerromme kuinka meillä ollaan virtuaalisesti etänä läsnä.

Tecinspiren Teemu etätöissä.

Läsnäolo etätöissä on meille tuttua. Kuinka sovelluskehityksessä käytännössä ollaan etänä läsnä? Tässä artikkelissa annamme omat vinkkimme etätyöhön.

Koronatilanne vaatii etätyötä, mutta sosiaalisuutta tarvitaan

Tilanne maailmalla on pakottanut ihmiset työskentemään kotoa. Monelle tilanne voi olla uusi ja erilainen. Sosiaalisuutta tarvitaan, sillä suuri osa työstä on tiimityötä ja vaatii useamman henkilön panoksen.

Meillä onkin jo aiemmin ollut vakio viikko-ohjelma kokouksille. Muuttuneessa tilanteessa lisäsimme ohjelmaan uutena virtuaalikahvihetken kollegojen kanssa.

Etätyö on tuttua meille aiemmasta

Tecinspirellä on ollut aina mahdollisuus etätyöhön. Olemme aiemmin ainakin kerran viikossa olleet fyysisesti koko porukan voimin myös toimistolla.

Olemme olleet etänä läsnä työporukan kanssa tänäänkin useaan otteeseen. Viestit ovat lennelleet aktiivisesti ja eri työkalujen avulla, myös kuva ja ääni ovat olleet mukana. Meillä on aktiivisessa käytössä mm. Teams, Slack ja älypuhelimet.

Palaverit asiakkaiden kanssa ovat vaihtuneet etäpalavereihin. Osa asiakaspalavereista on ennenkin toteutettu täysin etänä. Meidän tapamme on kerran viikossa pitää palaveri asiakkaidemme kanssa, jolloin kaikki ovat kartalla siitä missä ollaan menossa. Etäpalaverit säästävät aikaa ja ovat meillä osoittautuneet tehokkaiksi.

Etätyö lasten kanssa

Uutta meillekin tilanteessa ovat etäopiskeluun siirtyneet lapset. Etätyö mahdollistaa jouston työaikojen ja lastenhoidon järjestämisen suhteen. Lapset opiskelevat monilla nyt kotona. Vaihtelua päiviin tuo ”lukujärjestys” jossa on myös parhaat tunnit eli liikunta ja välitunnit.

Lapset ovat meillä tottuneet siihen, että kotona tehdään töitä. Heille etäopiskelun tilanne on taas uusi ja jännittävä, opettajat ovat siirtyneet vauhdilla etäopetukseen ja lapset opiskelevat uusia tapoja opiskella.

Vinkkejä etätyöhön

Tilanne on monelle uusi ja ajattelin jakaa minulle hyviä käytäntöjä etänä tekemiseen.

  • Päivä alkaa ja loppuu liikkumalla, aivot saavat hyvin happea ennen ja jälkeen työpaivän.
  • Samat rutiinit kuin työpaikalla, muista lounastaa ja pitää kahvitauot.
  • Osallistun itse paljon webinaareihin, niitä on nyt valtavasti saatavilla, joten suosittelen hyödyntämään niitä ja ajattelemaan uudella tavalla.
  • Huolehdi työergonomiasta myös kotona. Vaihtele työasentoja ja -paikkoja mahdollisuuksien mukaan.

Etätyö säästää aikaa muulle

Etätyö tässä maailman tilanteessa säästää myös aikaa muulle tärkeälle, kun aikaa ei kulu työmatkoihin, tapahtumiin ja kokouksiin siirtymisiin. Tässäpä lisäksi vinkit korona-tilanteeseen ja siihen, mitä säästyneellä ajalla voi tehdä.

  1. Miettiä ja kehittää toimintaa uusiksi.
  2. Ottaa käyttöön digitaalisia toimintamalleja ja työkaluja: Etäkokoukset, virtuualikahvit, jne.
  3. Kouluttaa itseään: Nyt on paljon webinaareja ja live-lähetyksiä tarjolla, paljon myös ilmaiseksi.
  4. Lukea tai kuunnella äänikirjoja.
  5. Liikkua ulkona enemmän: Hiihto, pyöräily, lenkkeily, retkeily jne.
  6. Viettää enemmän aikaa perheen kanssa.