Referenssit

Mobiilisovelluksen kehittäminen lääketieteelliseen tutkimukseen

Lääkäri neuvoo potilasta mobiilisovelluksen käytössä

Tupakoinnista vierottautumiseen tarkoitetun mobiilisovelluksen kehittäminen Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimivan Pohjoisen syöpäkeskuksen tutkimusryhmälle alkoi elokuussa 2021. Syöpätautien erikoislääkärien Jussi Koivusen ja Sanna Iivanaisen vetämä tutkimusryhmä oli suunnitellut mobiilisovelluksen ja valinneet sen toteuttajaksi Tecinspiren.

Onko sinulla idea mobiilisovellukseen? Ota yhteyttä niin toteutetaan se.

Mobiilisovelluksen kehittäminen kesti noin puolisen vuotta. Varsinainen kliininen tutkimus alkoi elokuussa 2022. Tammikuussa 2024, kun tutkimusjulkaisu on valmistumassa, eivätkä tutkijat peittele tyytyväisyyttään yhteistyöhön Tecinspiren kanssa:

”Aikataulut on pitäneet, kustannusarviot on pitäneet ja ollaan oltu tosi tyytyväisiä siihen lopputuotteeseen, mikä me saatiin käyttöön. Senkään jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia, kun jotain modifikaatioita on tarvittu. Voin lämpimästi suositella Tecinspirea kumppaniksi, jos tällaisia hankkeita miettii.”

Jussi Koivunen, LT
syöpätautien erikoislääkäri, OYS
johtaja, Pohjoinen syöpäkeskus
vastuukouluttaja, Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta

”Minusta yhteistyö Tecinspiren kanssa on ollut hyvin tehokasta ja asiakaslähtöistä. Kustannukset on aina olennaisia, niin heiltä saadut kustannusarviot on olleet hyvin paikkansa pitäviä eli ei ole tullut yllätyksiä suuntaan eikä toiseen. Minusta tämä on ollut hyvää ja asiantuntevaa palvelua ja on pysytty siinä mistä on sovittu ja ehkä jopa saatu enemmän kuin mitä odotettiin.”

Sanna Iivanainen, LT
syöpätautien erikoislääkäri, OYS
kliininen opettaja, Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta

Mobiilisovelluksen kehittäminen tupakoinnin lopettamiseen

Mobiilisovelluksen kehittäminen liittyi tutkimukseen keuhkosyövän seulonnan toteutettavuudesta ja tupakoinnin lopettamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sitä, onko mobiilisovellus tehokkaampi tupakoinnin lopettamisessa kuin perinteinen tapa, jossa sairaanhoitaja tai lääkäri antaa tupakoitsijoille kirjallista materiaalia.

Tutkijat olivat ideoineet sovellusta ja sen ominaisuuksia useita vuosia. He ymmärsivät, että mobiilisovelluksen kehittäminen vaati asiantuntevaa kehityskumppania. He ottivat yhteyttä Tecinspireen ja vakuuttuivat parin palaverin jälkeen osaamisestamme.

”Tämä ei ollut lainkaan niin pitkä tai hankala prosessi, kuin mitä ois voinut ajatella”, Sanna Iivanainen toteaa. ”Varmasti se on osaltaan myös Tecinspiren ammattitaidon osoitus, että he pystyi sen meidän kliinisen lääketieteellisen ajatuksen nappaamaan ja toteuttamaan tämän sovelluksen.”

Jussi Koivunen on samaa mieltä: ”Oli mukavaa, kun Tecinspiren kanssa tehtiin yhteistyötä, niin he ymmärsivät hyvin nopeasti, että okei, ne haluaa tämmöistä.”

”Arvostin myös sitä prosessin aikana, että Tecinspirelta tuli ideoita varsinkin graafisen ulkonäön suhteen”, Iivanainen kertoo. ”Meillä oli ymmärrys siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä lääketieteellisen intervention onnistumisen kannalta. Mutta siinä, miten ne saa parhaiten konvertoitua tekniseen ja käyttäjäystävälliseen muotoon, asiantuntemus oli heillä.”

”Kauheen hyviähän ne tuotokset oli jo alusta saakka, ilman meidän ohjausta”, Koivunen lisää. ”Lopputuote oli kyllä varsin hyvä ja olimme oikein ylpeitä, kun saatiin se ensi kertaa omaan käteen ja kokeiltavaksi.”

Lääketieteellisen tutkimuksen tulosten julkaisu

Tammikuussa 2024 tutkimuksesta ollaan valmistelemassa tieteellistä julkaisua. Siinä kerrotaan, miten tupakoinnin vieroittautuminen onnistui mobiilisovelluksen avulla verrattuna nykyisin käytössä olevaan kirjalliseen neuvontaan.

Tutkijat eivät voi kertoa tuloksista ennen kuin julkaisu on käynyt läpi tieteellisen yhteisön arviointiprosessin. Tässä vaiheessa tutkijat voivat paljastaa vain sen, että tutkimuksen tulokset ovat olleet mielenkiintoisia. Kerromme sovelluksesta ja tutkimuksen tuloksista tarkemmin, kun tutkimus on julkaistu.