Blogi

Media: Tupakoinnin lopettamista tukeva mobiilisovellus tehoaa tutkitusti

Tecinspiren kehittämä tupakoinnin lopettamista tukeva mobiilisovellus on saanut medianäkyvyyttä. Aiheesta on uutisoinut mm. Yle.

Syöpätutkijat Sanna Iivanainen ja Jussi Koivunen, Oulun yliopisto

Tecinspiren Oulun yliopiston tutkimusryhmälle kehittämästä tupakoinnin lopettamista tukevan mobiilisovelluksen tehokkuudesta ovat uutisoineet muun muassa:

Syöpätautien erikoislääkärien Jussi Koivusen ja Sanna Iivanaisen tutkimusryhmän suunnitteleman ja Tecinspiren kehittämän mobiilisovelluksen tehoa tutkittiin satunnaistetussa kliinisessä tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin sitä, onko mobiilisovellus tehokkaampi tupakoinnin lopettamisessa kuin perinteinen tapa, jossa sairaanhoitaja tai lääkäri antaa tupakoitsijoille kirjallista materiaalia.

Tutkimukseen osallistuneet 201 tupakoijaa jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään: toiset käyttivät mobiilisovellusta ja toiset saivat perinteisen käytännön mukaisia kirjallisia materiaaleja.

Tutkimuksen tulokset olivat merkittäviä: kolmen kuukauden seurannan jälkeen 20 prosenttia sovellusta käyttäneistä oli lopettanut tupakoinnin, kun vastaava luku kirjallista materiaalia saaneiden ryhmässä oli vain 7 prosenttia. Nämä tulokset säilyivät lähes muuttumattomina myös kuuden kuukauden seurannan jälkeen.

Mobiilisovellusta kehitetään ja sen tehoa tutkitaan lisää

Tutkijat olivat ideoineet sovellusta ja sen ominaisuuksia pitkään, mutta varsinainen mobiilisovelluksen kehittäminen kesti puolisen vuotta. Sovelluksen toiminta perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja siinä on muun muassa viikoittaisia oirekyselyjä, mindfulness-harjoituksia sekä virtuaalinen tukihenkilö, jotka kannustavat terveellisiin elämäntapoihin ja tukevat käyttäjän itsesäätelyä.

Sanna Iivanainen: ”Kun puhutaan lääketieteellisistä interventioista, eli tässä tapauksessa tupakasta vierottautumisesta, niin siitä meillä on ymmärrys. Mutta miten sen saa konvertoitua käyttäjäystävälliseksi sovellukseksi, niin siinä asiantuntemus oli Tecinspirella.”

Jussi Koivunen: ”Minua on yllättänyt se, että idean tuottaminen applikaatioksi ja sen testaaminen kontrolloidussa asetelmassa ei niin vaikeaa olekaan. Ideasta on suhteellisen lyhyt matka käytännön sovellukseen.”

Sovellus on tällä hetkellä ainoastaan tutkimuskäytössä, mutta lupaavat tulokset ovat avanneet tien jatkotutkimuksille. Sovellusta kehitetään edelleen ja tutkijat aikovat selvittää sen tehoa myös keuhkosyövän seulonnan ulkopuolella ja yhdistettynä muihin vieroitusmenetelmiin.

”Tämä projekti on ollut meillekin erittäin motivoiva. On palkitsevaa olla mukana hankkeessa, joka voi parantaa ihmisten terveyttä ja auttaa heitä tekemään positiivisia muutoksia elämässään,” sanoo Tecinspiren toimitusjohtaja Teemu Kivioja.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu The Lancet Regional Health – Europe -tiedelehdessä ja sitä ovat rahoittaneet Roche Suomi, AstraZeneca ja Syöpäsäätiö.