Blogi

Mobiilikehitys ohjelmisto­suunnittelijan silmin

mobiilikehitys.

Keskustelut uusista innovaatioista, mobiilikehityksestä ja mobiilisovelluksien hyödyntämisestä liiketoiminnassa käyvät kuumana. Korona-aikana uusia liiketoimintamalleja ovat alkaneet pohtia niin yritykset kuin yksityiset henkilöt.

Monet yritykset ovat hankkineet liiketoimintansa tueksi sovelluksen tai applikaation lisätäkseen kassavirtaa. Paljon myös rakennetaan uusia sovelluksia toiminnanohjaukseen tai uudistetaan koko liiketoimintamalli. Kuluttajien näkökulmasta näen tämän positiivisena asiana. Uusia arkeamme helpottavia palveluita tulee tarjolle koko jatkuvasti.

Tecinspire on valinnut mobiilikehitys teknologiakseen Flutter ohjelmistokehyksen. Flutter on Googlen kehittämä, avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmistoalusta. Flutter sisältää paljon valmiita käyttöliittymäkomponenttejä, jotka noudattavat material design- (google) ja cupertino (apple) -suunnitelukieliä.

Google julkaisi Flutterin 1.0 version virallisesti 4.12.2018, mutta Tecinspirellä sitä käytettiin jo ennen tätä Googlen kumppaniohjelman myötä. Flutter soveltuu erinomaisesti laadukkaiden ja suorituskykyisten mobiilisovellusten ketterään kehittämiseen. Jos tarpeena on myös selainversio esimerkiksi tietokonekäyttöön, niin Tecinspiren teknologiavalinta on tällöin Angular. Angular on myös Googlen kehittämä teknologia. Lue lisää käyttämistämme teknologioista.

Mutta mitä mobiilikehityksen taustalla on? Perinteisen blogin sijaan halusin haastatella aiheesta Jaria, joka työskentelee ohjelmistosuunnittelijana Tecinspirellä. Jotta kirjoitus ei mene liian tekniseksi, käymme mobiilikehitystä ylätasolla läpi.

Milloin opit koodaamaan mobiilisovelluksia ja miten pitkään olet tehnyt mobiilikehitystä?

Koodaus on tuttua jo yläasteelta. Aloitin mobiilikehityksen kurssin avulla. Kurssin jälkeen pääsin kokeneempien kehittäjien ohjeistamana projekteihin mukaan. Tein välillä myös muutamia omia projekteja. Mobiilikehitystä olen tehnyt Tecinspirellä nyt noin 2 vuotta.
 

Kun uusi mobiilisovellusprojekti alkaa, niin mihin asioihin kiinnität huomiota ja mitkä ovat ensimmäiset työvaiheesi?

Mobiilisovelluksissa, kuten muissakin tärkeintä on ottaa selville asiakkaan tarpeet mahdollisimman tarkasti heti alussa, jotta kehitys sujuu suoraviivaisesti. Sen jälkeen sovellukseen suunnitellaan tietomallit ja tehdään teknologiavalinnat. Itse koodaamispuoli lähtee yleensä käyntiin sovelluksen mahdollisen kirjautumisen tai muunlaisen autentikaation eli tunnistautumisen sekä pohjimmaisen sivurakenteen luonnilla.
 

Mobiilikehitys on ollut Tecinspiren historiassa alusta asti. Miksi juuri Flutter on valittu ohjelmistokehykseksi Tecinspirellä?

Flutter on valintamme mobiilikehitykseen, sillä se mahdollistaa helpon ja nopean tavan tehdä suorituskykyisiä mobiilisovelluksia sekä Android, että  iOS -käyttöjärjestelmille. Flutter on hybriditeknologia, jonka ansiosta samasta sovelluksesta ei siis tarvitse tehdä kahta erillistä versiota eri käyttöjärjestelmille, vaan samasta koodista saa sovelluksen molemmille. Flutter sisältää paljon valmiita käyttöliittymäkomponenttejä, jotka noudattavat material design- (google) ja cupertino (apple) -suunnitelukieliä.
 

Mikä on mielestäsi haasteellisinta mobiilikehityksessä?

Ilman aamukahvia koodaus on aivan mahdotonta. Ohjelmoinnissa samaan lopputulokseen voidaan päästä monella erilaisella ratkaisulla. Ylitsepääsemättömiä haasteita tuovat oikeastaan vain teknologiasta tai laitteistosta johtuvat rajoitteet. Muunlaisiin ongelmiin löytyy kyllä aina ratkaisut. On hyvä käydä välillä koodia läpi kollegojen kanssa. Välillä tulee ilmi asioita, joita ei aina itse osaa ottaa huomioon.

Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni ehdottomasti parasta on nähdä oman työn tulokset. On myös aina mukava kuulla positiivista palautetta asiakkailtamme.

Toteutamme mobiilisovelluksien lisäksi myös paljon muuta. Käy tutustumassa myös muihin palveluihimme.