Blogi

Mistä rahoitus sovellusidean ohjelmisto­kehitykseen?

Rahoitusvaihtoehtoja sovellusidean kehittämiseen on monenlaisia. Videolla ja blogissa kerrotaan erilaisista rahoitusvaihtoehtoja alkaen edullisimmasta ja kalleimpaan.

Rahoitusta sovellusidean kehittämiseen on mahdollista saada useista eri lähteistä. Oli sovellusideasi tai rahoitustarpeesi pieni tai suuri, niin sopiva rahoitusratkaisu kyllä löytyy. 

Autamme mielellämme asiakkaitamme rahoitushakemuksien teossa. Olemme olleet tekemässä yhteensä yli 50 hyväksyttyä rahoitushakemusta.

Tarvitsetko apua sovellusidean rahoituksen hakemiseen? Varaa etäpalaveri niin jutellaan asiasta.

Business Finland Innovaatioseteli

Business Finlandin Innovaatioseteli on yksi helpoimmin haettavista vaihtoehdoista sovellusidean ohjelmistokehityksen rahoittamiseen. Tukimalli muuttui vuodelle 2024 ja on hieman erilainen kuin videolla kerrottu. Innovaatiosetelin avustus on nyt 4 500 euroa (+alv) ja sen omaavastuuosa on 1500 € (+alv).

Innovaatioseteli on tarkoitettu PK-yrityksille, joilla on uusi tuote tai palveluidea, jolla on potentiaalia kansainväliseen kasvuun ja jonka eteenpäin viemiseksi yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista.

Setelin voi hyödyntää esimerkiksi sovellusideasi palvelumuotoiluun, käyttöliittymäsuunnitteluun tai prototyypin kehitykseen. Tecinspire on Business Finlandin hyväksymä virallinen palveluntoimittaja.

Plussat Business Finland innovaatiosetelissä ovat:

  • Kevyt hakea
  • Noin sivun verran tekstiä riittää hakemuksen teossa

Lue lisää blogistamme: Hyödynnä Business Finlandin innovaatioseteli.

Business Finland Tempo

Tempo-rahoitus sopii alle 5 vuotta vanhoille yrityksille, joiden tavoitteena on kansainvälinen kasvu. Hankkeen tulee painottua kansainvälistymiseen ja yrityksellä on oltava kansainvälisesti kilpailukykyinen innovaatio.

Sovelluskehitysprojekteissa Tempo-rahoitus soveltuu yleensä konseptin kysynnän testaamiseen tai pilotointiin asiakkaiden kanssa. Tällöin projektihakemuksessa voi olla prototyypin tai pilottiversion tuotekehityskustannuksia, joita tarvitaan asiakaspalautteen hankkimiseksi kehitettävästä ratkaisusta.

Tempon hakuehtoja uudistettiin alkuvuodesta 2024 ja nyt rahoitus on rajattu yrityksille, jotka jatkavat projektin jälkeen tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa. Yrityksellä tulee olla realistinen jatkosuunnitelma tutkimus- ja kehittämistoimenpiteistä, joilla idea viedään käytäntöön projektin jälkeen.

Tempo-hankkeen koko on yleensä 80 000 euroa, josta avustuksen osuus on 60 000 euroa, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin. Käytännössä rahoitus kattaa 75 prosenttia projektin kokonaiskustannuksista, josta 70 prosenttia saa tilille pian rahoituksen hyväksymisen jälkeen.

Hakemuksen tekeminen on työläs ja vie arviolta 23 työpäivää. Tutustu Business Finlandin artikkeliin ”Näin onnistut Tempo-rahoituksen hakemisessa”.

”Tempo-hakemusprosessin on raskas, mutta kokenut ammattilainen tekee sen nopeasti. Itse olen tehnyt 60 000€ Tempo-hakemuksen ja siihen liityvän projektisuunnitelman nopeimmillaan viidessä tunnissa ja tämä hakemus hyväksyttiin ilman muutoksia.” – Teemu Kivioja, Tecinspire

Rahoituksen hyväksymiseen on myös kovat vaatimukset. Oman pääoman ehtoista rahoitusta 30 000 euroa sekä varmistettu projektinaikainen kokonaisrahoitus.

Business Finland ei myönnä rahoitusta yhden henkilön yrityksille. Vähintään yrityksessä tulee työskennellä, esimerkiksi toimitusjohtaja täyspäiväisesti (100 %) ja kaksi Suomessa työskentelevää työntekijää osa-aikaisena (50 %).

On tärkeää huomioida Tempo-rahoituksen hakemisessa, että kansainvälistyminen on kriteerinä rahoituksen saamiseksi.

Täsmennettynä ehtoja rahoituksen saamiseen on viisi.

  • Yrityksessä tulee työskennellä täysipäiväisesti yhteensä 2 henkilöä (esim 1+1 tai 1+0.5+0.5).
  • Yritys on osakeyhtiö ja yrityksen ikä on maksimissaan 5 vuotta.
  • Yrityksellä tulee olla innovatiivinen tuote, kilpailuetu ja kasvuvisio.
  • Yrityksellä on oma pääomarahoitus.
  • Yrityksen saamat De Minimis -tuet ovat alle 300 000 euroa.

Lue lisää: Tempo-rahoitus

ELY-kehittämisavustus

Avustus voidaan myöntää pk-yrityksille, joilla on kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Kehittämisavustus on kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin. Avustusta tulee hakea ennen projektin aloittamista.

Ely:n kehittämisavustuksen saamiseksi on erityisenä painopisteenä vaikutukset yrityksen liiketoiminnan kasvuun ja kilpailukykyyn sekä alueiden elinvoimaan.

Hankkeen koko on yleensä 25 000 eurosta 100 000 euroon.

Kehittämistoimenpiteisiin liittyviä palkka-, konsultointi-, matka-, messuosallistumis- ja vastaavia menoja voidaan tukea enintään 50 prosentilla avustuksen perusteena olevista menoista.

Lue lisää: Ely kehittämisavustus

Muita rahoituslähteitä

Tässä blogissa keskityimme lähinnä yhteiskunnan tukemiin rahoituskanaviin. Muita rahoituslähteitä on lueteltu alla tärkeysjärjestyksessä ja lista on yrityksen kannata ”edullisimmasta kalleimpaan”:

  1. Business Finland ja Ely tukirahoitukset
  2. Asiakkailta saatava tulovirta
  3. Yrittäjän oma panostus tai pääomalaina
  4. Kumppaneiden tai lähipiirin rahoitus
  5. Finnvera
  6. Pankkilaina
  7. Sijoittajat, kuten Fiban.

Kasvua rahoituksella

Rahoitetussa projekteissa teemme ketterää ohjelmistokehitystä. Kehittämämme järjestelmät ovat mahdollistaneet asiakkaillemme liikevaihdon kasvun ja uusien liiketoimintamallien lanseerauksen.

Erikoisosaamistamme ovat web- ja mobiilisovellukset, toiminnanohjausjärjestelmät, IoT-ratkaisut, digitaaliset alustat sekä terveysteknologia. Asiakkaistamme 97 %  suosittelee palveluitamme.

Autamme mielellämme rahoitushakemuksissa

Ammattilaista kannattaa käyttää hakemuksen teossa, jotta kaikki kriteerit hakemuksen hyväksyntään tulevat täytetyksi. Esimerkkinä näistä mainittakoon kansainvälistymisen, ratkaisun skaalautumisen ja kehityksen kriteerit.

Olemme olleet tekemässä yli 60 eri hakemusta, joista muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki on hyväksytty. Muutama hakemus kariutui asiakasyrityksen oman rahoituksen puutteeseen ja osa on vielä käsittelyprosessissa. Nopeimmillaan olemme kirjoittaneet laajan Tempo-hankemuksen ja siihen liittyvän projektisuunnitelman viidessä tunnissa.

Rahoitushakemuksia varten tarvitset yleensä ohjelmistoprojektin kustannusarvion. Meidän toteuttamiemme projektien kustannukset ovat yleensä vaihdelleet 15 000 eurosta 75 000 euroon, sovelluksen monimutkaisuudesta riippuen. Sovelluksen kehittämisen hintaan vaikuttavia tekijöitä on avattu tarkemmin Hinta-sivulla.

Jos jokin yllä mainituista avustuksista voisi sopia sinun yrityksellesi, niin ota yhteyttä.