Blogi

Miten autamme asiakkaitamme ohjelmisto­kehityksen lisäksi?

Tecinspirellä autamme asiakkaitamme paljon muussakin kuin ohjelmistokehityksessä. Meiltä saat apua mm. liiketoimintamallien kuvaukseen, rahoituksen hakemiseen, konseptointiin sekä tuotteistukseen ja markkinointiin. Kokonaisvaltaista ja helppoa!

yhteinen tavoite.

Liiketoiminta

Tecinspirellä autamme asiakkaitamme liiketoiminnan ja sopivan liiketoimintamallin analysoinnissa sekä kuvaamisessa.

Paraskin digitaalinen kehitysidea on turha, jos sen avulla ei aiota tehdä liiketoimintaa. Konseptoi ideaasi siten, että se vie sinut ja ideasi kannattavaan liiketoimintaan vähintään pidemmällä aikavälillä.

Liiketoiminnan analysointi ja mallintaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Suosittelemme tekemään mallintamisen vähintään ylätasolla. Tässä voit käyttää apuna esimerkiksi suosittua Lean Canvas -mallia, joka soveltuu erityisen hyvin digitaalisen palvelun mallintamiseen.

Liiketoiminnalliset tavoitteet ohjaavat kehitystä ja ne täytyy joka tapauksessa selvittää. Lue lisää blogistamme Minulla on sovellusidea, mitä teen seuraavaksi?

Rahoitus

Monia asiakkaitamme askarruttaa ohjelmistokehityksen kustannukset ja miten uuden digiratkaisun rahoittaminen onnistuu. Oli kyseessä sitten uusi sovellus, toiminnanohjausjärjestelmä tai palvelualusta, niin sopivia rahoitusvaihtoehtoja löytyy useita.

Hakemuksen teossa on myös mahdollista pyytää ammattilaista kaveriksi, jotta kaikki rahoituskriteerit tulevat katettua ja täytettyä oikeilla sanamuodoilla. Esimerkkinä näistä mainittakoon kehitettävän ohjelmiston skaalautuminen suurille käyttäjämäärille, kansainvälistymisvalmiudet ja ratkaisun liiketoiminnanllinen potentiaali.

Tecinspirellä olemme auttaneet useita asiakkaitamme rahoituksen haussa – etenkin Business Finlandin ja Elyn rahoitushakemuksien kanssa. Tecinspiren Teemu kertoo työstään rahoitushakemuksien parissa: ”Olen itse kirjoittanut tai ollut mukana kirjoittamassa yhteensä 18 eri hakemusta, joista kaikki paitsi yksi on hyväksytty. Yksi kariutui asiakasyrityksen oman rahoituksen puutteeseen. Nopeimmillaan olen kirjoittanut laajan Tempo-hakemuksen ja siihen liittyvän projektisuunnitelman viidessä tunnissa.”

Olemme kirjoittaneet erilaisista rahoitusvaihtoehdoista blogin jonka pääset lukemaan tästä.

Kehitysstrategia ja julkaisusuunnittelu

Kehitysstrategia kertoo, miten nykytilasta päästään tavoitetilaan ja strategia ohjaa varsinaista kehitysvaihetta. Kehitysstrategian oleellisimmat osat ovat teknologiavalinnat ja pääjulkaisujen suunnittelu.

Suosittelemme kuvaamaan pääjulkaisut, alustavat aikataulut ja julkaisuihin vaaditut toimenpiteet ylätasolla. Usein tämä työ tehdään yhdessä asiakkaan kanssa, kuten myös vaatimusten kuvaaminen.

Vaatimusten kuvaaminen

Vaatimusten kuvaamisessa ratkaisun päätoiminnallisuudet kuvataan vaatimuslistana tai käyttötapauksina. Nämä ohjaavat kehitysvaiheitta. Lue lisää vaatimusten kuvaamisesta blogistamme Minulla on sovellusidea, mitä teen seuraavaksi?

Brändi- ja käyttöliittymäsuunnitelmat

Yrityksillä on toisistaan poikkeavia brändejä hyvin paljon. Brändi ei ole ainoastaan sitä miltä yrityksesi näyttää vaan siihen sisältyy hyvin paljon asiakkaiden ja kuluttajien mielipiteitä ja ajatuksia yrityksestä. Visuaalisilla elementeillä voidaan vaikuttaa positiivisesti yrityksesi brändiin ja tunnettavuuteen. Olemme tietoisia brändin merkityksestä liiketoiminnassa ja varmistamme, että kehitettävä digitaalinen ratkaisu tukee yrityksesi brändiä.

Käyttöliittymäsuunnittelussa on hyvä huomioida myös visuaalisuus. Haluamme, että kehittämämme digitaalinen ratkaisu istuu yrityksen tai organisaation visuaaliseen ilmeeseen ja brändiin hyvin. Jos yritykselläsi tai organisaatiollasi on tyyli- tai brändiopas niin hyödynnämme sitä käyttöliittymäsuunnittelussa kun siirrytään prosessissa High Fidelity vaiheeseen, jossa tuodaan rautalankamalliin väriä ja elämää.

Olemme toteuttaneet myös paljon uusia digitaalisia ratkaisuja, joihin on luotu visuaalinen ilme alusta alkaen. Analysoimme sopivinta ratkaisua ja kehitämme sitä iteratiivisesti yhteistyössä asiakkaiden kanssa, jotta lopputulos vastaa varmasti asiakkaan tarpeita.

”Pidän työssäni erityisesti siitä, kun onnistun ylittämään asiakkaan odotukset visuaalisuuden suhteen. Asiakkaan ”Wau!” -kommentit ovat erittäin palkitsevia minulle suunnittelijana.” – Mikko Karjala, Luova Suunnittelija.

Lisää tietoa löydät Käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnittelu blogistamme! Käy lukemassa tästä.

Markkinointi

Kun uuden sovelluksen ympärillä oleva liiketoimintamallit, rahoitus sekä brändi ja käyttöliittymä ovat kunnossa, niin on hyvä alkaa pohtia ratkaisun markkinointia viimeistään tässä vaiheessa. Varsinkin silloin jos liiketoiminta tulee rakentumaan digiratkaisun ympärille.
On hyvä pitää mielessä, että sovelluksen tuoma lisäarvo tai liiketoimintasi on asiakkaallesi avaintekijä. On syytä tarkastella sinun liiketoimintaasi sopivia sosiaalisen median kanavia. Meidän yleinen vinkki on, että ole läsnä niissä kanavissa, mitä asiakkaasi käyttävät. Yleisesti LinkedIn dominoi B2B puolella ja B2C puolelle istuu mm. Instagram ja TikTok – Facebook on näiden välimaastossa, mutta siellä näkyvyys on nykyään pientä ilman maksettua mainontaa. Olemme myös pitäneet koulutuksia markkinoinnista ja sosiaalisen median hyödyntämisestä.
Sosiaalisessa mediassa markkinoidessa sovellustasi on hyvä korostaaa digiratkaisusi hyötyjä ja lisäarvoa loppukäyttäjille. Esimerkkinä yhtenä hyötynä tulee asiakkaallesi ajansäästö. Tätä on hyvä hyödyntää esimerkiksi kuvalla joka viestii rentoutumista vaikkapa sohvalla istumisesta tai lasten kanssa leikkimisestä. Tunne ja tutustu kohderyhmääsi huolellisesti, että markkinointiin ei tule käytetty aika ei mene hukkaan. Huonosti kohdennettu sisältö ei ole myöskään brändisi kannalta kovin hyvä.
Autamme yritystäsi ja digitaalista ratkaisuasi myös näkymään ja saamaan uusia asiakkuuksia. Toimimme sosiaalisessa mediassa aktiivisesti ja käytämme omassa markkinoinnissa paljon referenssejämme. Näiden päivitysten avulla tuemme asiakkaitamme uusasiakashankinnassa.

Uusasiakashankinta

Kun sovelluksesi on julkaistu ja olet saanut ensimmäiset käyttäjät digitaaliselle ratkaisullesi, on aika paneutua uusasiakashankintaan. Kerrotaan, että uusasiakashankinta koostuu pääosin kolmesta portaasta. Aloitetaan ensimmäisestä portaasta, joka on asiakasryhmän löytäminen. Sinulla saattaa olla jo hyvä tuntuma sovelluksesi käyttäjistä. Tämän portaan tärkein pointti on ymmärtää potentiaaliset asiakkaasi huomioiden erityisesti heidän tarpeensa ja se miten sovelluksesi auttaa heitä.
Toisena portaana on saada huomiota. ”Money follows attention” on lausahdus, johon törmää maailmalla tunnettujen mogulien suusta. Ajatusta tämän lausahduksen takana voidaan pitää esimerkiksi todella suosittua somevaikuttajaa kymmenillä miljoonilla seuraajilla. Yhteenvetoajatuksena voidaan laskea yksi plus yksi, että somevaikuttaja, jolla on 10 000 seuraajaa tienaa yhteistyömainoksilla summan x. Mutta somevaikuttaja 10 000 000 seuraajaa tienaa huomattavasti enemmän.
Li Jianqi ei ole monellekaan meistä tuttu nimi, mutta haluan kertoa tarinan huomiosta ja Li Jianqista. Li tekee työkseen suoratoistomyyntiä joka kokeili erilaisia meikkituotteita 12 tuntia kestäneessä esityksessään. Tämän esityksen aikana Li myi ennakkomyyntinäytöksessä 1,9 miljardin dollarin edestä meikkituotteita. Lainaus Lin kirjoittamasta sosiaalisen median postauksesta tapahtuman jälkeen. ”Tavallisesti meillä on noin 20 miljoonaa katselukertaa joka päivä, mutta meillä on tänään 250 miljoonaa katselukertaa”. Täytyy todeta, että raha seuraa huomiota.
Kun saavutettua huomiota lähdetään kääntämään kaupaksi. Esille nousee tärkeänä kohtana asiakastarinat ja kokemukset sekä referenssit. Nämä luovat tuleville asiakkaillesi luottamusta yritystäsi ja palveluasi kohtaan. Olemme myös itse hyvin kiinnostuneita meidän asiakkaiden onnistumisista ja seuraamme sitä aktiivisesti. Keräämme myös itse asiakaspalautteita sekä päivitämme referenssejä aina kun siihen tulee mahdollisuus.