Blogi

Miten valitsen uuden sovelluksen teknologian?

Applikaatio, mobiilisovellus, websovellus, pwa. Miten valitsen teknologian sovellukseen?

1090 Fishing Mapp app made by Tecinspire

Internetin käyttö mobiililaitteissa on arkipäivää älypuhelinten käyttäjille. Mobiilisovellusten suunnittelussa on tärkeää analysoida, minkä tyyppistä teknologiaa toteutukseen käytetään.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi seuraavia sovellusvaihtoehtoja:

  • Hybridi- ja natiivisovellukset
  • Progressive Web App eli PWA
  • Miksi valita hybridisovellus tai Progressive Web App?

Hybridisovellukset ja natiivisovellukset

Hybridisovellusta on vaikea erottaa natiivisovelluksesta. Molemmat ladataan Play-kaupasta tai App Storesta ja sovellus asentuu puhelimen näytölle. Teknologia hybridisovelluksessa on kuitenkin erilainen.

Natiivisovellus tehdään sekä Androidille että iOSille omalla koodilla, eli samaan sovellukseen tarvitaan kaksi koodia, jotta sovellus toimii Android ja iOS -puhelimissa. Natiivisovelluksen etuja ovat sen kustomointi alustoille;  puhelinten ominaisuuksien hyödyntäminen ja suorituskykyä vaativat graafiset toteutukset, jotka tarvitsevat puhelimen tehoa ja tilaa.  Sovellusten päivitykset tehdään natiivisovelluksissa molemmille alustoille erikseen, joten tekemiseen ja kustannuksiin menee verrattain enemmän aikaa ja rahaa.

Hybridisovelluksessa on yksi ja sama koodipohja sekä Androidille että iOSille. Hybridisovellukset paketoidaan natiivikuoreen, joten ne voivat rajapintojen ansiosta käyttää puhelimen natiiviominaisuuksia kuten kameraa, bluetoothia jne. Yhden koodin ansiosta sovelluksen päivityksissä tarvitsee muokata vain yhtä koodia, joka päivittää saman koodin molemmille alustoille. Hybridisovelluksesta on mahdollista Android ja iOS versioiden lisäksi tehdä myös websovellus, eli PWA.

skiiot_mobileapp_iOS

Esimerkkejä meidän toteuttamista hybridisovelluksista on mm. SKIIOT ja Skitest mobiilisovellus.

Progressive Web App eli PWA

Progressive Web Apps eli PWA:t ovat yleistyneet, sillä websovellus toimii selaimessa eikä vaadi asennusta Play-kaupan tai App Storen kautta. Pwa sovelluksen voi myös laittaa GooglePlayhin tarjolle ladattavaksi sovellukseksi. Pikakuvakkeen saa ladattua puhelimen näytölle, eikä se vie puhelimen muistista samalla tavalla tilaa eikä tehoja, kuten natiivisovellukset ja hybridisovellukset. Yksi sovellus toimii kaikilla laitteilla – mobiililaitteiden lisäksi myös selaimilla esim Mac ja Windows koneilla.

Analytiikka esim. markkinointityökaluihin on helppo asentaa, koska sovellus toimii verkkosivun tavoin. PWA:t päivittyvät ilman käyttäjän erillisiä toimenpiteitä ja eivät vaadi käyttäjiltä perehtymistä päivitysten tarkistamiseen. PWA:t ovat hyviä kun tahdotaan saavuttaa suuri massa kävijöitä, koska sovellusta voi käyttää joustavasti selaimessa ja sovelluksena. Teknologia on kuitenkin uusi, joten ihan kaikissa selaimissa ja laitteissa ei ole kattavaa tukea kaikille toiminnoille.

Alla olevalla videolla Teemu kertoo  Wastebookin PWA-sovelluksesta.

Miksi valita hybridisovellus tai Progressive Web App?

Kehitystä tehdään vain yhdelle koodipohjalle, jolloin kehitys on nopeaa ja kustannustehokasta. Muilla teknologioilla joudutaan tyypillisesti kehittämään omat koodit Android, iOS ja selainkäyttöön, mikä nostaa kustannuksia ja vie aikaa.

Teknologiat ovat uusia ja kehittyvät vauhdilla, joten mahdollisuuksia on paljon. Meidän käytössämme olevat teknologiat ovat mm. Ionic, Googlen Flutter ja Angular.

Esimerkkinä voit tutustua toteuttamaamme Pate PWA-sovellukseen osoitteessa www.patepal.com

Pate web app.

Lähteet:
https://ionicframework.com/
https://flutter.dev/
https://angular.io/

Tutustu palveluihin ja aiempiin projekteihin