Blogi

WordPress vai oma sovellus

Kun suunnitellaan uutta digitaalista ratkaisua, yksi keskeinen pohdinta liittyy siihen, käytetäänkö WordPressiä ja sen lisäosia vai kehitetäänkö oma sovellus. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat etunsa ja haittansa. Oikea valinta riippuu yrityksen tarpeista ja tavoitteista.

WordPress vai oma sovellus

Kun suunnitellaan uutta digitaalista ratkaisua, yksi keskeinen pohdinta liittyy siihen, käytetäänkö ratkaisussa WordPressiä ja sen lisäosia vai kehitetäänkö ratkaisuksi oma sovellus. Molemmilla vaihtoehdoilla, WordPress vai oma sovellus, on omat etunsa ja haittansa. Oikea valinta riippuu yrityksen tarpeista ja tavoitteista.

Lyhyesti WordPressistä

WordPress (jatkossa WP) on suunniteltu alun perin blogialustaksi, eikä sen ominaisuudet taivu kaikkiin tarpeisiin. Nykyään WP on laajentunut myös sisällönhallintajärjestelmäksi.

Sen laajat lisäosat tarjoavat useita ominaisuuksia, mutta niissä ja WP:ssä on omat haasteensa. 

Oma järjestelmä vai WordPress?

Kun tehdään valintaa WordPress vai oma sovellus, on ratkaisevaa tiedostaa liiketoiminnan kannalta kriitiset tarpeet sekä analysoida tarkasti, kumpi vaihtoehto tukee paremmin pitkän aikavälin taloudellisia ja liiketoiminnallisia tavoitteita. 

On tärkeää tiedostaa, että WP ei ole kaikkeen sopiva ratkaisu. WP:n vahvuudet tulevat esiin yksinkertaisissa ratkaisuissa, mutta monimutkaisempiin tarpeisiin on yleensä järkevämpää kehittää oma digiratkaisu. Seuraavissa kappaleissa kerromme tästä tarkemmin.

Haluatko tarjouksen oman järjestelmän kehityksestä ? Ota yhteyttä!

Mihin WordPress sopii?

WordPress.comin mukaan yli 70 miljoonaa sivustoa käyttää sitä alustana. WP ja sen lisäosat soveltuvat yksinkertaisien sivustojen tarpeisiin, kuten:

  • Yrityssivustot
  • Verkkokaupat
  • Uutisssivuistot
  • Foorumit

Oman järjestelmän edut

Usein liiketoiminnalliset tarpeet ovat hyvinmonimutkaisia ja WP:n ei välttämättä sovellu niihin. Etenkin jos ratkaisussa tarvitaan erityisiä logiikka-, toimitus-, tietokanta-, maksu-, notifiikatio- tai käyttöliittymäominaisuuksia, voi olla haastavaa sovittaa WP:n perusrakennetta niihin ilman mittavia räätälöintejä ja kustannuksia. 

Tällöin oman järjestelmän kehittäminen on järkevämpää kustannuksien ja liiketoiminnan turvaamisen kannalta. Oma sovellus tarjoaa täydellisen vapauden toteuttaa sovellus juuri yrityksen tarpeiden mukaan ja ilman rajoituksia. Liiketoiminnan kannata tärkeät ominaisuudet saadaan siis tehtyä juuri halutulla tavalla – eikä mukana tule ylimääräisiä ominaisuuksia tai koodia. Lisäksi oman järjestelmän jatkokehitys ja ylläpito ovat yleensä helpompia ja siitä selviää pienemmillä kustannuksilla. 

Esimerkki, joka oli järkevintä toteuttaa omana digiratkaisuna

Esimerkkkinä tässä blogissa käytetään Tecinspiren kehittämäää palvelualustaa Laplandhubia. Sen toteuttaminen WP:llä olisi ollut erittäin työlästä, kallista ja tai jopa mahdotonta. 

LaplandHub on digitaalinen alusta matkailupalveluiden varaamiseen. Alusta mullistaa toimialaa siten, että käyttäjä voi tehdä koko lomasuunnittelun yhdellä kerralla samalla järjestelmällä. Käytännössä käyttäjä voi esimerkiksi varata mökin ja lisäpalvelut, vuokrata lasketteluvälineet ja varata vaikkapa laskettelukoulun hiihtokoulun tai ohjatun lumikenkä-vaellusretken. 

Alustan uniikiien ominaisuuksien toteutus olisi erittäin työltästä WP:llä. Näitä ovat mm: 

  • Kalenteritoiminnallisuudet
  • Maksulogiikka ja komissiomaksut
  • Lisäpalvelut, kuten siivoukset, huolto, lumityöt.
  • Alennukset ja sesonkihinnat
  • Kattava analytiikka
  • Erityistapauksien hallinta, kuten peruutukset ja sulkuajat
  • Sähköpostit ja tekstiviestit
  • Skaalautuvuus eri laitteille tietokoneista kännyköihin

Sudenkuoppia WordPress toteutuksissa

Kompleksisuus, luotettavuus, suorituskyky, turvallisuus, maksutapahtumat, integraatiot, skalautuvuus, käyttäjien hallinta, analytiikka ja mobiiliystävällisyys ovat tyypillisä sudenkuoppia, joita WordPress-toteutuksissa saattaa ilmetä. Suurilla lisäosamäärillä voi syntyä yhteensopivuusongelmia ja suorituskykyhaasteita. Tässä kappaleessa avaamme näitä tarkemmin:

  • Kompleksisuus: WP on alun perin suunniteltu blogialustaksi. WP:n lisäosia on paljon, mutta usein vähänkään laajemmasta ratkaisusta tulee lahoava korttitalo, kun on kymmeniä tai pahimmillaan yli sata lisäosaa, jotka eivät ole yhteensopivia keskenään. 
  • Luotettavuus: WP-järjestelmän, teemojen ja lisäosien eri versiot aiheuttavat yhteensopivuusongelmia. Usein laajemmissa toteutuksissa on ongelmia tai käyttökatkoja ja yhteensopivuuden ylläpito on työlästä. 
  • Suorituskyky: Suurten data ja liikennemäärien tai monimutkaisten toiminnallisuuksien toteutuksessa tulee usein suorituskykyongelmia. Lisäksi WP ja sen lisäosat generoivat turhaa ja turhan kompleksista koodia. 
  • Turvallisuus: Lisäosia päivitetään lisäosien kehittäjien tahdissa, eivätkä ne ole välttämättä yhteensopivia keskenään tai WP version kanssa. WP on suosittu alusta – myös hakkereille. Se on altis tietoturvaongelmille. 
  • Maksutapahtumat: Maksuissa on välttämätöntä huolehtia turvallisista maksutapahtumista. WP:ssä on moni lisäosia, joiden turvallisuus on kyseenalainen eivätkä kaikki täytä vaadittuja turvastandardeja tai esimerkiksi alv/vero tai muita lakisääteisistä vaatimuksia. 
  • Integraatiot: Rajapinnat muiden järjestelmien kanssa ovat ongelmallisia WP:n rajoitusten vuoksi, eivätkä ne ole välttämättä mahdollisia ollenkaan. 
  • Skalautuvuus: Jos käyttäjämäärät kasvavat suureksi tai projektissa tulee lisätarpeita, WP ei välttämättä taivu näihin. 
  • Käyttäjien hallinta: WP:n käyttäjähallinta on työläs, vaikea ja usein liian yksinkertainen esimerkiksi käyttäjäroolien suhteen. 
  • Analytiikka: WP tarjoaa vain perustason työkaluja. Esimerkiksi käyttäjäanalytiikka jää usein vajaaksi. 
  • Mobiiliystävällisyys: WP:n responsiivisuus esim moobiililaitteille on jossain tilanteissa heikko ja vaatii usein lisätyötä. 

Haluatko tarjouksen oman järjestelmän kehityksestä ? Ota yhteyttä!